Wat is een Talalay latex matras? En wat is het verschil met een gewone latex matras?

Beginnen bij het begin: wat is latex en wat is een latex matras?

Met latex kan men natuurlatex uit de rubberboom of synthetische latex bedoelen. De meeste matrassen combineren de voordelen van deze twee types latex en bevatten dus een mix van synthetische latex en natuurlatex.  

Synthetische latex wordt gemaakt uit aardolie en wordt vaak toegevoegd aan de matras om wat meer stabiliteit en hardheid te creëren. Natuurlatex wordt gemaakt uit rubbermelk, afkomstig van de rubberboom, die we voornamelijk in Azië kunnen terugvinden. In de boomschors worden kleine inkepingen gemaakt, dit gebeurt heel voorzichtig en zonder de boom te beschadigen. De melk loopt geleidelijk door de kleine inkepingen naar buiten en wordt verzameld in een opvangbakje. Nadat er genoeg rubbermelk is gewonnen, stolt de inkeping binnen enkele minuten en kan de boom dus keer op keer opnieuw melk produceren.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Wat is dan het verschil met Talalay latex?

De naam Talalay verwijst naar de uitvinder ervan. De Russische natuurkundige Joseph Talalay - oftewel ‘meneer Talalay’ - ontwikkelde een productieproces dat het maximale uit de grondstof gaat. Het verschil tussen een gewone latex matras en een matras van Talalay latex zit hem dus puur in de manier waarop het geproduceerd wordt:

Het productieproces van Talalay latex

Het Talalay proces biedt enkele interessante voordelen, waardoor eigenlijk een verbeterde versie van de reguliere latex ontstaat. Een mal wordt voor maximum 60 procent gevuld met latex en daarna volledig vacuüm getrokken. Zo verkrijgt men een optimale verdeling van de latex, deze wordt daarna ingevroren tot -30° Celsius. Hierbij worden in de kern kleine luchtbelletjes gevormd die met elkaar in contact komen: een optimaal luchtdoorlatende kern ontstaat. Pas daarna wordt de latex gevulkaniseerd: de open celstructuur wordt perfect behouden.

Het productieproces van een reguliere latex matras

Bij de productie van reguliere latex wordt de mal volledig gevuld en meteen gevulkaniseerd (gebakken). Hier blijft dus geen ruimte over voor lucht en wordt er geen open structuur gecreëerd. Dit maakt standaard latex wat minder ventilerend en minder elastisch dan Talalay latex.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Wat zijn nu de voordelen van een Talalay latex matras?

De reguliere natuurlatex die bijvoorbeeld gebruikt wordt in de matrassen van Swissflex, is zeker ook van topkwaliteit, slaapt heel comfortabel en zal ook iets goedkoper zijn dan Talalay latex. Maar wanneer we de twee types latex met elkaar vergelijken, worden de 2 grootste voordelen van Talalay latex duidelijk: 

Duurzaamheid

Zowel het Cradle to Cradle-certificaat als de FSC-certificering maken dat de Vita Talalay - die bijvoorbeeld in de Maestro en Vivo matrassen van Auping gebruikt wordt - beter is voor het milieu en alle mensen betrokken in het productieproces, dan reguliere latex. Voor natuurlijke Talalay latex wordt veel minder energie verbruikt dan bij het produceren van synthetische materialen.

Nog merken die gebruik maken van Talalay latex in hun matrassen: MagnitudeSchramm en Equilli. Al onze leveranciers gebruiken daarnaast ook steeds natuurlijke Talalay latex!

Ventilatie

Het Talalay proces creëert een latex die veerkrachtig, ondersteunend, maar vooral zeer ventilerend is. Talalay latex is poreuzer dan reguliere latex, de open celstructuur zorgt voor een optimale verspreiding en afvoer van vocht.

Maar oordeel vooral zelf en kom gerust eens langs in onze showroom om de verschillende matrassen met natuurlijke Talalay latex en gewone natuurlatex uit te testen! Nog vragen? Contacteer ons voor meer info.

 ‘Wachtmerries’ vermijden?

De Nachtwacht - experts in slaapadvies