Wat zijn de gevolgen van een slaaptekort?

We weten het allemaal: onze slaap is belangrijk. Slaap is één van de belangrijkste levensbehoeften, toch worden de gevolgen van een slaaptekort nog altijd zwaar onderschat en slagen velen er maar niet in om een gezond slaappatroon aan te houden. Motivatie nodig om deze avond (en het liefst alle avonden) toch eens wat vroeger te gaan slapen? Wij maakten een overzicht van de 5 belangrijkste gevolgen van een (langdurig) slaaptekort!

De 5 belangrijkste gevolgen van een slaaptekort

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

1. Overgewicht

Wanneer we minder slapen kunnen we onze impulsen minder goed onderdrukken en wordt het dus moeilijk om te weerstaan aan ongezond eten. Je lichaam en hersenen krijgen energie van slaap en voedsel. Wanneer het ene wegvalt gaan de hersenen automatisch snakken naar het andere en grijp je sneller naar een ongezonde snack of fastfood.

Aangezien je lichaam meer vetten vasthoudt wanneer je minder dan 7 uur slaapt, zal je bij weinig slaap ook automatisch bijkomen!

2. Depressie en angststoornissen

Na een nachtje weinig slapen zijn we allemaal wat prikkelbaarder. Maar bij een langdurig slaaptekort kan die prikkelbaarheid overgaan in depressies en/of angststoornissen.

Maar hoe komt dit nu juist?

Uit onderzoek bleek dat een slaaptekort zorgt voor meer activiteit in die delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor psychische stoornissen zoals angstgevoelens en depressies. Slecht slapen en depressies zijn dus nauw met elkaar verbonden, een slaaptekort wakkert een depressie aan en omgekeerd.

3. Laag concentratievermogen en vergeetachtigheid

Je merkte waarschijnlijk zelf al dat jouw concentratie na een korte nacht ver te zoeken is. Slaap heeft een sterke invloed op jouw focus en geheugen. Wie te weinig slaapt maakt sneller fouten en heeft een tragere reactietijd. Nieuwe informatie zal je minder goed kunnen onthouden en ook het vormen van langdurige herinneringen gaat minder goed.

Het effect op jouw concentratievermogen is niet enkel voelbaar op het werk of op school, maar ook achter het stuur! Een groot deel van de verkeersongevallen kan vermeden worden met genoeg slaap.

4. Huidveroudering

Onderzoek toonde aan dat mensen die weinig slapen als minder gezond en aantrekkelijk worden beoordeeld. We geven met z’n allen heel veel geld uit aan zalfjes en schoonheidsbehandelingen, maar het begint eigenlijk allemaal bij een goed slaappatroon. Je huid heeft ’s nachts tijd nodig om te herstellen, wanneer de huid daar niet voldoende tijd voor krijgt zijn de gevolgen al snel te merken:  

  • Doffe, grauwe en futloze huid
  • Fijne lijntjes en rimpels: slaaptekort zorgt voor een lager vochtgehalte in het lichaam, de huid is gedehydrateerd en er ontstaan fijne lijntjes
  • Donkere kringen: ook deze zijn het gevolg van een gedehydrateerde huid
  • Zwelling onder de ogen doordat de vermoeide, droge huid vocht vasthoudt
  • De huid herstelt veel minder rap van zonschade of andere huidirritaties

Tip: lees hier ook eens over de positieve effecten van een zijden kussensloop op de huid!

5. Verzwakt immuunsysteem en kortere levensduur

Matthew Walker, auteur van het boek Why We Sleep, zei het al: ‘hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft’. Een slaaptekort verhoogt het risico op gezondheidsproblemen als diabetes, hartziekten en een verhoogde bloeddruk aanzienlijk. Er is zelfs een sterk verband tussen een slaaptekort en verschillende vormen van kanker.

Te weinig slaap heeft ook een effect op jouw immuunsysteem. Je lichaam krijgt niet genoeg tijd om volledig te herstellen waardoor het veel vatbaarder zal zijn voor infecties en ziektes. Verkoudheid vermijden? Kruip er eens wat vroeger in!

Tip: het boek Slaap van Matthew Walker lezen? Kom het gerust lenen in onze winkel, het boek maakt deel uit van onze Slaapbib!

 

Nog vragen of twijfels? Contacteer ons gerust, onze Nachtwachters helpen jou graag op weg naar een zalige nachtrust!