Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?

Een donsdeken van goede kwaliteit gaat lang mee, op voorwaarde dat je donsdeken goed onderhouden wordt natuurlijk. Maar hoe weet je nu of jouw dons dekbed aan vervanging toe is? Hieronder maakten wij een opsomming van tekens die aangeven dat jouw dekbed versleten is en het dus tijd is om het te vervangen.

Wanneer is je donsdeken aan vervanging toe?

Wel belangrijk om te weten is dat de levensduur van je donsdeken sterk afhangt van de kwaliteit ervan. Een donsdeken van mindere kwaliteit zal je na een paar jaar al moeten vervangen, een goede kwaliteit donsdeken gaat gemiddeld 10 jaar mee.

1. De vulkracht van het donsdeken is sterk afgenomen

Merk je op dat jouw donsdeken veel minder volume heeft dan in het begin dat je jouw dekbed gebruikte? De vulkracht van een dons dekbed neemt geleidelijk aan af, dit kan je helaas niet vermijden. Wanneer je ziet dat bijna al het volume uit jouw dekbed verdwenen is, is het tijd om die te vervangen. Sommige dons dekbedden kunnen wel opnieuw bijgevuld worden, contacteer ons indien je twijfelt of dit bij jouw donsdeken het geval is.

Tip: Om zo lang mogelijk van een goed gevuld, volumineus dons dekbed te genieten wissel je best hoofd- en voeteinde van dons regelmatig om van kant.

2. Pluimpjes komen door het dekbed

Komen er geregeld veren uit jouw dons dekbed? Sommige donsdekens bestaan uit een mix van dons en veertjes. De steeltjes van de veren prikken met tijd kleine gaatjes in de tijk van jouw dekbed. Bij een dekbed met tijk van mindere kwaliteit zal dit rapper gebeuren dan bij een kwalitatief dekbed. Maar ook dit kan een teken zijn dat jouw donsdeken aan vervanging toe is.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

3. Gele vlekken op het donsdeken

We zweten ’s nachts allemaal, de één wat meer dan de ander. Door die transpiratie kunnen met tijd gele vlekken op je dekbed ontstaan. Geen mooi zicht natuurlijk, maar ook onhygiënisch. Die gele vlekken zal je nooit terug volledig weg krijgen. Zitten er dus verschillende gele vlekken op jouw donsdeken, die er na een reiniging van het donsdeken niet meer uit gaan, dan is het tijd voor vervanging.

Tip: Moet je je donsdeken gedurende een langere periode opbergen, bijvoorbeeld bij het overschakelen van winter- naar zomerdekbed? Gebruik dan steeds de tas waarin je het donsdeken of dekbed kocht. Gebruik nooit een plastieken zak of tas voor je donsdeken, hier kan het vocht niet ontsnappen. Let er ook op dat de dons eerst goed droog is voor je het in de zak stopt, steek hem er dus niet meteen in na een nacht eronder te slapen.

4. Vaak te koud tijdens het slapen

Merk je dat je het vaker te koud hebt dan in het begin dat je je donsdeken had? Net als de vulkracht, neemt ook het isolatievermogen van de dons geleidelijk aan af. Hierdoor kan het zijn dat je het de laatste tijd wat kouder hebt onder jouw donsdeken dan vroeger.

Nog vragen of twijfels over jouw donsdeken? Of ben je op zoek naar een nieuw donsdeken? Contacteer ons, één van onze Nachtwachters helpt je met veel plezier verder!