Vraag het aan onze experten

Matrassen

Slaap ik beter op een harde of zachte matras?

Welke hardheid matras?

De juiste hardheid vinden voor uw unieke slaapbeleving is belangrijk. Er hangen namelijk enkele nadelen vast aan een te harde of te zachte matras. De keuze voor de hardheid van uw matras hangt af van verschillende individuele factoren:

 

  • lichaamsbouw en gewicht
  • slaaphouding
  • comfort
  • temperatuur
  • eventuele rugklachten

Lees hieronder verder en ontdek welke hardheid van matras het meest geschikt is voor u.

Lichaamsbouw en gewicht

Bij een te zachte matras wordt uw wervelkolom niet correct ondersteund. Hier spreken we van het 'hangmateffect': de onderste rugwervels buigen door en daar kan u lage rugpijn van krijgen. Uw lichaam zal bovendien te veel omsloten worden door de matras waardoor de vochtafvoer beperkt wordt en het veranderen van slaaphouding veel energie kost.

 

 

Slapen op een te harde matras kan pijnlijke plekken veroorzaken. Bovendien beperkt een te harde matras ook de optimale bloedcirculatie. Uw schouders en bekken worden te veel belast en daardoor zal u vaak wakker worden. Uw diepe slaap wordt op die manier onderbroken en u zal u 's morgens allesbehalve uitgeslapen voelen. 

 

Slaaphouding

De meeste mensen zijn zijslaper, in deze slaaphouding moeten uw schouders voldoende in uw matras kunnen zakken. Dus is het belangrijk dat de matras niet te hard is.

 

Bij rugslapers is het dan weer belangrijk dat de rugholte goed ondersteund wordt.

 

Het slapen op de buik is ergonomisch gezien de minst goede slaaphouding en wij raden buikslapers dan ook aan om deze slaaphouding af te leren. Indien u dus graag van slaaphouding wil veranderen bevelen we een zachtere matras aan. Blijft u liever op uw buik slapen, dan slaapt u best op een hardere matras dan aangeraden voor uw gewicht.

Comfort

Wat verkiest u zelf? Helaas bestaat bij velen nog de foute opvatting dat een goede matras hard moet zijn. Dit komt vaak doordat er in de jaren ’70 maar twee alternatieven bestonden: men had de keuze tussen een matras die doorhing (‘hangmateffect’) of een harder matras. Vandaag hebben we gelukkig veel meer opties voorhanden, en is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden.

 

Er bestaan bijvoorbeeld ook matrassen, zoals die van het Belgische Fylds, die met het eerste contact zacht aanvoelen maar een stevige ondersteuning bieden. Kom eens langs in de showroom, hier kan u in alle rust proefliggen en voor uzelf bepalen welke hardheid u het meest comfortabel vindt. 

Temperatuur

Heeft u het rap te koud of heeft u het al snel te warm? Deze vraag neemt u best ook mee in de keuze van uw matras. Een matras die meer inzakt is warmer. Een matras die harder is, is dan weer koeler. Dat gezegd zijnde is het niet verwonderlijk dat men in het Noorden over het algemeen zachter slaapt dan in het Zuiden.

Rugklachten?

Heeft u last van rug- en/of nekklachten of belast u uw lichaam zwaar tijdens het werk? Dan raden wij een ergonomisch matras aan. Bij rugklachten is de vraag vaak niet of u een hardere of zachtere matras nodig heeft. Voor mensen met specifieke rugklachten werken wij met het merk Equilli

 

Heeft u nog vragen? Contacteer ons gerust of kom eens langs in onze showroom te Kortrijk.