Boxspring of lattenbodem: wat is beter?

Jouw zoektocht naar een nieuw bed is ingezet, maar je stuit al meteen op een eerste belangrijke vraag: kies ik voor een boxspring of lattenbodem onderstel? Wij helpen je graag verder!

Boxspring beter dan lattenbodem?

Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed. Beide zorgen voor een goede ondersteuning van de rug en drukverlaging van de schouders.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een boxspring en lattenbodem? Wij hebben ze hieronder voor je opgelijst:

Wat is een boxspring?

De naam boxspring komt uit het Engels en betekent letterlijk ‘doos met veren’. De reden voor deze naam is het gestoffeerde onderstel, bestaande uit een frame met veren (ressorts).

In onze winkel werken we met verschillende merken boxsprings en bieden we dus een ruime keuze aan kwalitatieve boxsprings. We hebben boxsprings van Vispring, Hästens, Magnitude, Fylds’, Schramm en Auping boxsprings.

Een van de troeven van De Nachtwacht is dat we een objectieve vergelijking kunnen geven tussen al deze merken. Je wordt dus niet in een richting van ons “huismerk” geduwd, maar samen gaan we op zoek wat voor jou écht de beste oplossing is.

Meer over onze verschillende boxsprings hier!

Voordelen van een boxspring?

1. Luxueuze uitstraling

Het meest opvallende voordeel aan de boxspring is de luxueuze uitstraling die het aan jouw slaapkamer geeft. Een boxspring wordt niet voor niets ook wel een ‘hotelbed’ genoemd. Wil jij dat heerlijke hotelgevoel thuis creëren? Dan is een boxspring de eerste en belangrijkste stap. Bij ons stel je eenvoudig de boxspring van jouw dromen samen: jij kiest zelf kleur, stof, hoofdbord, pootjes, … .

Tip: combineer jouw boxspring met een topmatras en kwaliteitsvol bedlinnen voor het ultieme hotelgevoel.

2. Hoger slapen

Op een boxspring zal je altijd hoger liggen dan op een lattenbodem. Het hoger slapen draagt niet enkel bij aan de luxueuze uitstraling van jouw boxspring, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijker in en uit het bed kan stappen. Heb je last van je rug of word je wat ouder? Dan kan dit een belangrijke troef zijn.

Tip: wil je het in en uit bed stappen nog gemakkelijker maken? Kies dan voor een elektrisch verstelbare boxspring.

3. Het royale boxspring gevoel

Het royale gevoel dat een boxspring kan bieden, kan enkel worden bereikt wanneer een boxspring gecombineerd wordt met een pocketveren matras (lees hier waarom wij op een boxspring steeds een matras met pocketveren aanraden!).

Voor velen is dit typische hotelbed gevoel het summum van slaapcomfort.

4. Ventilatie

Aangezien een boxspring onderstel altijd gecombineerd wordt met een pocketverenmatras - die beter ventileert dan een latex- of schuimmatras - is een boxspringcombinatie een ventilerender geheel.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Nadelen van een boxspring?

1. Boxsprings en huisstofmijt

Het wat hogere stofgehalte van de boxspring kan soms een factor zijn om uiteindelijk voor een lattenbodem te kiezen. Vooral wie last heeft van allergieën zal hier rekening mee willen houden.

Bij de boxsprings van Auping wordt dit probleem echter deels opgelost dankzij de open spiraalbodem onderaan hun boxsprings. Daarnaast kan je ook altijd kiezen voor een bekleding van (kunst)leder om stof zoveel mogelijk te vermijden.

Lees hier onze andere tips om jouw kamer allergeenvrij te houden!

2. Massief, bombastisch uiterlijk 

De meeste boxsprings hebben over het algemeen een wat ‘bombastischere’ look dan lattenbodems. Voor sommigen is deze ‘royale’ uitstraling een voordeel, maar bij het inrichten van een wat kleinere slaapkamer is het toch belangrijk om hier rekening mee te houden.

Daarnaast hebben wij tegenwoordig ook al heel wat elegante en fijnere boxsprings in ons gamma.

Wat is een lattenbodem?

Heel simpel uitgelegd, is een lattenbodem een bodem opgebouwd uit een frame met latten. Er bestaan grote kwaliteits- en prijsverschillen in lattenbodems. Wij werken enkel met de Zwitserse topper Swissflex, die naar onze mening de beste lattenbodems produceert.

Meer over de ingenieuze lattenbodems van Swissflex hier!

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Voordelen van een lattenbodem?

1. Gemakkelijk onderhoud

Vooral mensen met een huisstofmijtallergie vinden het gemakkelijk onderhoud van een lattenbodem een groot voordeel. Dit geeft dan ook vaak de doorslag in hun keuze voor een lattenbodem.

2. Iets goedkoper dan een boxspring

Een lattenbodem is over het algemeen iets goedkoper dan een boxspring. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het type lattenbodem of boxspring dat je kiest: ga je voor een elektrisch verstelbare of vlakke bodem, met hoofdbord of zonder hoofdbord, …

3. Eenvoudig te integreren

Heb je nog een bestaand bed dat je wil behouden? Dan kies je eerder voor een lattenbodem. De lattenbodem kan gemakkelijk in jouw bestaand bedkader geïntegreerd worden. Uiteraard kunnen wij jou hierbij helpen.

Nadelen van een lattenbodem?

1. Eenvoudige, onopvallende uitstraling 

In tegenstelling tot een boxspring, heeft een lattenbodem een heel eenvoudige uitstraling. Al kan je bij de Swissflex lattenbodems ook kiezen voor een gestoffeerd bedkader, dit geeft jouw lattenbodem een gelijkaardige uitstraling als een boxspring.

Wil je echter niet dat jouw bed heel erg opvallend aanwezig is in de slaapkamer? Ga je voor een minimalistisch slaapkamerinterieur? Of is jouw slaapkamer aan de kleinere kant? Dan kan de eenvoudige uitstraling van een lattenbodem juist als een voordeel gezien worden.

2. Iets warmer slapen

Een lattenbodem heeft een meer open structuur dan een boxspring, maar de matras die bovenop de lattenbodem komt (latex of schuim), is meer gesloten. Een latex- of schuimmatras zal bijgevolg ook warmer aanvoelen dan de goed opgebouwde pocketmatras die op een boxspring ligt.

Twijfel je nog steeds tussen een boxspring of lattenbodem? Of heb je een andere vraag over onze slaapsystemen? Contacteer gerust één van onze Nachtwachters. We helpen je graag verder!