Vraag het aan onze experten

8 tips om beter in slaap te vallen

Sneller en beter slapen?

Naast investeren in een goed bed zijn er nog andere manieren waarop u sneller en vooral dieper in slaap kan vallen. Ontdek hieronder onze 8 slaaptips die u op weg zullen helpen naar een betere nachtrust:

1. Vermijd alcohol, cafeïne en nicotine

Met een glaasje alcohol op zal u merken dat u sneller in slaap valt, we gebruiken het woord ‘slaapmutsje’ niet voor niets. In de tweede helft van de nacht zal u echter slechter slapen, alcohol verstoort uw REM-slaap waardoor u een stuk rustelozer slaapt. Stop dus zeker een paar uur voor u onder de wol kruipt met het drinken van alcohol. Hetzelfde geldt trouwens voor nicotine, deze stof verhoogt je bloeddruk, hartslag en hersenactiviteit.

 

Laat ook de cafeïne aan de kant staan enkele uren voor u gaat slapen. Cafeïne werkt stimulerend en zal u ’s nachts wakker houden. Probeer bij voorkeur enkel ’s morgens een kop koffie te drinken. Let op: ook groene thee, zwarte thee en cola bevatten cafeïne!

2. Geen blauw licht

Het blauwe licht dat uit de schermen van onze smartphones, tablets, computers en TV komt is een andere boosdoener. Het licht is verwant aan daglicht en beïnvloedt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Blauw licht brengt uw hersenen in de war en verstoort uw slaappatroon. We raden aan schermen ’s avonds te mijden.

 

 

Tip: Zit u toch graag ’s avonds nog wat op uw smartphone of tablet? De meeste toestellen kan u zo instellen dat ze na een bepaald uur geen blauw licht meer uitstralen. U krijgt dan een wat gelere, warme kleur te zien.

3. Maak het stil

Last van storende geluiden die u ’s nachts uit uw slaap houden? We kennen het allemaal wel, een snurkende partner of dat vervelende verkeerslawaai van buiten. Of misschien slaapt u wel met de TV aan? Deze geluiden kunnen u ervan weerhouden in een diepe slaap terecht te komen. Maak het dus zo stil mogelijk op de kamer.

 

Tip: Al eens oordopjes geprobeerd? De slimme Sleepbuds van Bose sluiten storende geluiden buiten en verbeteren zo uw nachtrust.

4. Eet een lichte maaltijd

We raden aan om minstens drie uur voor het slapengaan geen zware of vettige maaltijden te eten. Ook pikante gerechten zijn te vermijden. Slapen met een lege maag heeft ook geen zin, de maag trekt samen en houdt u uit uw slaap. Eet ’s avonds dus liefst een lichte maaltijd.

Alles wat Tryptofaan bevat is dan wel weer een goed idee. Dit is een aminozuur dat noodzakelijk is voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en dus slaapbevorderend werkt.

 

Tryptofaan zit onder meer in:

 

  • bananen, dadels en gedroogde pruimen
  • chocolade
  • melk en kaas 
  • tonijn en gevolgelte
  • kikkererwten en linzen
  • ...

5. Actieve levensstijl

Voldoende beweging overdag is essentieel voor een goede nachtrust. Hoe actiever uw dag was, hoe beter uw nacht zal zijn. Probeer dus regelmatig te bewegen. Bovendien is duidelijk bewezen dat mensen met overgewicht vaker slaapapneu hebben. Het omgekeerde geldt trouwens ook, wie slecht of weinig slaapt loopt meer risico om op langere termijn overgewicht te krijgen. Mensen met een slaaptekort grijpen namelijk sneller naar ongezonde snacks. 

 

Let wel op: vermijd intensief sporten ’s avonds laat. Het doet uw adrenaline niveau stijgen waardoor u minder snel in slaap zal vallen. Kies ’s avonds eerder voor wat lichte, ontspannende yoga oefeningen of een korte wandeling.

6. Verwarming uit

Wanneer uw lichaam afkoelt, slaapt u beter. Daarom zet u best de verwarming uit wanneer u gaat slapen, zodat u kan gaan slapen in een koele kamer. Een temperatuur van 15 à 16 graden is ideaal om in te slapen. Probeer ook dagelijks het raam op uw kamer een kwartiertje te laten openstaan. Ook voor het onderhoud van uw matras of voor wie last heeft van allergieën kan het interessant zijn om uw kamer regelmatig te verluchten

7. Daglicht overdag en donker 's avonds

Wanneer u overdag voldoende blootgesteld wordt aan daglicht zal uw interne klok goed lopen. Zorg er dus voor dat u ’s morgens genoeg daglicht krijgt, op die manier heeft uw lichaam door dat het tijd is om wakker te worden. Probeer kunstmatig licht voor het slapengaan te vermijden en zorgt u voor goede verduisterende gordijnen in uw kamer. In een donkere kamer zullen uw hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om te gaan slapen.

 

Tip: Lukt het niet om uw kamer goed donker te maken? Probeer eens het leuke slaapmasker van Hästens, met de typische blauw-witte ruitjes.

8. Zorg voor een rustige inrichting

Ga slapen in een kamer waarin u tot rust komt. Zorg er dus voor dat uw kamer niet al te rommelig ligt. Felle kleuren in de slaapkamer raden wij eerder af. Maar kies in de eerste plaats vooral voor een inrichting waar u zich goed in voelt. In een kamer die u mooi en prettig vindt, zal u eerder tot rust komen.

 

 

Inspiratie nodig voor uw slaapkamerinrichting? Bekijk onze realisaties eens!

 

Extra tip: En misschien wel de belangrijkste tip, investeer in een goed bed. Kom eens langs, samen vinden we het bed van uw dromen! 

 

Nog vragen? Kom gerust eens langs in onze showroom of contacteer ons. Dan kijken we samen hoe we u nachtrust kunnen verbeteren.