Vraag het aan onze experten

Matrassen

4 tips voor het onderhoud van jouw matras

Hoe kan ik de levensduur van mijn matras beschermen?

De levensduur van jouw matras hangt af van verschillende factoren zoals kwaliteit en lichaamsbouw, maar ook het onderhoud van je matras speelt een belangrijke rol. Ontdek hieronder 4 tips die jou op weg zullen helpen naar een goed onderhoud en een langere levensduur van jouw matras!

1. Matras ventileren

Tijdens het slapen geeft u warmte en vocht af. Maak na het opstaan dus niet meteen uw bed op, maar laat het dekbed aan het voeteinde liggen zodat het vocht van ’s nachts kan verdampen. Maak uw bed pas later op de dag op, of nog beter, wacht tot wanneer u terug gaat slapen.

 

Daarnaast raden wij ook aan om uw slaapkamer regelmatig te ventileren. U kan bijvoorbeeld ’s morgens uw raam een kwartier open laten staan. Doe het raam erna wel terug toe om luchtvochtigheid te vermijden. Bij heel mooi en droog weer kan u het raam een hele dag laten openstaan. Dit bevordert het drooghouden van uw dekbed en matras, en gaat zo schimmels en huisstofmijt tegen. Bij goed weer (niet vochtig of mistig) kan u zelfs uw matras buiten plaatsen.

 

Let op: plaats uw matras wel nooit in direct zonlicht want dit kan schadelijk zijn.

2. Topmatras gebruiken

Een topmatras - ook wel topper of dekmatras genoemd - is een matras die bovenop het gewone matras geplaatst wordt. De hoofdreden waarom wij een topmatras aanraden is in de eerste plaats het comfort. Een bijkomend voordeel is dat uw matras bij het gebruik van een topmatras minder snel zal slijten. Daarnaast transpireert u dankzij een topmatras ook niet rechtstreeks op uw matras.

 

Ontdek hier welke andere voordelen het gebruik van een topmatras met zich meebrengt!

3. Matras draaien en keren

Het regelmatig draaien en keren van jouw matras maakt ook deel uit van een goed onderhoud.

 

Let wel op: dit verschilt sterk per merk en type matras. Veel matrassen zijn niet tweezijdig beslaapbaar. Vraag dus steeds ons advies hierover vooraleer je jouw matras draait of keert!

 

Om kuilvorming te vermijden kan je jouw matras in de lengte draaien zodat het voeteinde aan het hoofdeinde komt te liggen. Geen paniek, matrassen die niet gedraaid mogen worden hebben een andere opbouw waardoor kuilvorming vermeden wordt. 

Wij raden aan om jouw matras per seizoen, dus viermaal per jaar, te draaien. Daarnaast kan je, indien je op een tweezijdig beslaapbare matras ligt, deze keren. Zo komt de onderkant van jouw matras bovenaan te liggen en omgekeerd. Dit zorgt ervoor dat jouw matras haar veerkracht behoudt en is ook meteen een goede manier om je matras te verluchten.

4. Matrasbeschermer gebruiken

Per nacht verliezen we gemiddeld 1 glas vocht. Een groot deel daarvan dringt door tot in uw matras. Een matrasbeschermer houdt dit tegen en geeft bacteriën, schimmels en huisstofmijt geen kans. Daarnaast helpt een matrasbeschermer u onaangename geuren in uw matras te voorkomen en de vorming van kringen op uw matras te verminderen.

 

 

De matrasbeschermers van SmartSleeve, zorgen voor extra ventilatie, vochtregulering, veerkrachtigheid en comfort.

Wat met jouw oude matras?

Je matras gaat natuurlijk niet voor altijd mee. De gemiddelde levensduur van een matras bedraagt 10 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van jouw matras, je lichaamsbouw en het onderhoud. Maar wat doe je met jouw oude matras?

 

Wij proberen actief mee te werken aan het verkleinen van de afvalberg. Jouw oude matras bevat materialen die nog perfect hergebruikt kunnen worden. Auping maakt bijvoorbeeld judomatten van oude matrassen. Bij de levering van jouw nieuwe matras nemen wij zonder kosten je oude matras terug mee.

 

Nog vragen? Contacteer ons of kom eens langs in de showroom, waar één van onze Nachtwachters jou met plezier zal begeleiden.