Katoenen bedlinnen

Eigenschappen van katoen

De Nachtwacht biedt jou een ruime keuze van bedlinnen in katoen. Ontdek de eigenschappen van dit materiaal en laat je adviseren in onze winkel in Kortrijk
deskundig-advies-white.png

Deskundig advies nodig?

Wij adviseren je graag! Bezoek onze winkel in Kortrijk waar het Nachtwacht team klaar staat om al jouw vragen te beantwoorden!

5 dingen die je moet weten over katoen

  • Het droogt snel
  • Het is een goede warmtegeleider, dus fris in de zomer.
  • Het kan heet worden gewassen en gestreken
  • Het kan in de droger worden gedroogd
  • Het neemt veel en snel vocht op zonder klam aan te voelen

Katoen-wist-je-dat

  • De kwaliteit van de katoenvezel wordt bepaald door de vezellengte? Hoe langer hoe mooier. Vanaf 3 cm kunnen er fijne sterke garens worden gemaakt. Langere vezels hebben ook meer glans, minder onzuiverheden en minder pluisjes na het wassen.
  • Er verschillende kwaliteiten katoen bestaan? De 3 belangrijkste zijn: Egyptisch katoen (crèmekleurig, ongeveer 4 cm met een mooie glans), Amerikaans katoen (wit/lichtgelig van kleur, ongeveer 3 cm) en Indiaas katoen (weinig glans, ongeveer 2 cm en vooral gebruikt voor grovere garens en goedkopere kwaliteiten)
  • De grondstof van katoen cellulose is? Dit is de grondstof is van alle plantaardige vezels en is bepalend voor de gebruikseigenschappen van de vezel.
  • Het proces om katoen te maken (van vezel tot garen) bestaat uit de volgende stappen: plukken, ontpitten, afkoken, het waslaagje verwijderen, bleken en merceriseren (= glanzende en zijdeachtig maken)?

Katoenen bedlinnen nieuws

2 April 2019

De Lexington zomercollectie 2019

Lexington goes Glamping!

28 Maart 2019

Nieuwe bedtextielcollectie Auping

De nieuwe bedtextiel collectie van Auping ligt in onze Auping Plaza Kortrijk!

30 Januari 2019

Nieuw: de Lexington Hotel Collection

Beleef de ultieme hotelervaring bij u thuis

Percale katoen

Een weefsel uit percale katoen heeft een hogere dichtheid dan katoen (de standaardstof), nl. minimum 200 draden/inch². Voor deze hoge densiteit wordt hiervoor meestal een fijner garen gebruikt. Percal ligt tussen Katoen en Satijn. Voor Percale wordt een lijnwaadbinding, ook wel platbinding gebruikt. Deze bindig is dezelfde boven- en onderaan, en is zeer stabiel. Bij bvb. Slabbinck ligt de "threadcount" tussen 200 en 400 draden/inch². Hoe meer counts, hoe beter de kwaliteit. Jacquard katoen Dit verwijst naar een speciale weeftechniek. Joseph-Marie Jaquard (1752-1834) vond een weefmachine uit, waarmee je dessins in het bedlinnen kunt weven. Dessins worden er dus niet op gedrukt, waardoor een ander uitzicht, gevoel en langere levensduur ontstaat. 

Satijn katoen

Bij een satijnbinding kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel en subtiel glanzend wordt. Katoen satijn bestaat voor 100% uit katoen. Waar er bij het weven van katoen één inslagdraad en één kettingdraad wordt gebruikt, worden voor de productie van satijn vier inslagdraden over één ketting gebruikt. Hierdoor ontstaat de fijnst verkrijgbare kwaliteit katoen. De naam ‘satijn’ mag gedragen worden zodra er 220 counts per inch² (220 geweven draden per inch²) zijn gebruikt. Bij bvb Slabbinck is dit 400 tot 600!

Flanel

Dit is een stof die gemaakt is van los gesponnen katoengaren dat geweven is in een lijnwaad- of keperbinding. Meestal wordt de stof machinaal geruwd, waardoor een wollig effect ontstaat en extra isolerend werkt. Ideaal voor de koude wintermaanden dus.